Iriški venac

Možda niste znali da treći po visini vrh Fruške gore ima i svoj kolač. Kažu da ovaj stari recept potiče iz čuvene iriške porodice Grujić, ali to i nije toliko bitno. Važno je da je, kao i svi kolači s jogurtom, mek, sočan, mirišljav – jednostavno divan. Pritom vrlo malo košta i jednostavno se pravi. Šta ćete bolje…
Sastojci:
- 3 jajeta
- 2 šolje šećera
- 1 šolja jogurta
- 2 šolje brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja ulja
- Kora limuna i limunov sok
- Vanil-šećer
- ¾ praška za pecivo
- Šolje koje se pominju su zapremine 250 ml.
Priprema:
- Uključite rernu na 200 stepeni.
- Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca i jednu šolju šećera umutite, pa dodajte jogurt, ulje i sok limuna, te spojte sve mikserom.
- U drugom sudu pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, vanil-šećer i koru limuna. Kada ste spojili sve te suve sastojke, dodajte ih u umućena žumanca i mutite mikserom da dobijete glatku masu.
- Belanca umitete mikserom i čim pobele, postepeno, uz stalno mućenje, u njih dospite jednu šolju šećera. Kada dobijete čvrst šne, pažljivo ga sjedinite sa prethodno napravljenom smesom.
- Modlu oblika venca premažite uljem ili margarinom i pospite brašnom te u nju sipajte pripremljeno testo. Kolač stavite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite ga oko sat vremena, da dobije lepu zlatnu boju.
- Gotov kolač okrenite na pripremljenu podlogu i ukrasite po želji – prah šećerom, čokoladnom glazurom ili belom glazurom napravljenom od prah šećera i limunovog soka. Služite uz čaj.