Slatki kupus s mesom

Istoričari kažu da se kupus na ovim prostorima pojavio još u 4. veku p. n. e. I evo, do danas je tu, u različitim oblicima i kombinacijama. Ova koju vam danas predstavljamo sigurno je jedna od najboljih. Još ako vam zapadne čuveni futoški kupus ‒ vrhunski obrok je zagarantovan.
Sastojci:
- Svinjsi vrat 600 g
- Glavica mladog kupusa
- 2 šargarepe
- 2 paradajza
- 7 dl domaćeg paradajz-soka ili gustog slađeg kupovnog
- So, biber, juneća kocka ili neki drugi začin
- 3 kašičice aleve paprike
- Peršunov list
- Lovorov list
- 4‒5 mladih krompira
Priprema:
- Kupus isecite na krupne kocke, a koren odstranite.
- Meso isecite na krupne kocke.
- Paradajz oljuštite i isecite na kocke.
- Šargarepu isecite na debele kolutove.
- Dno dublje posude koja ima poklopac (idealan bi bio zemljani sud) namastite svinjskom mašću ili uljem, pa stavite red kupusa, red mesa, red šargarepe, pospite kašičicom aleve paprike i prelijte sa malo paradajz-soka i nasečenog paradajza.
- Posolite i pobiberite po ukusu i pospite sa malo suvog začina koji volite (nama se juneća kocka pokazala kao najbolja).
- Pospite sitno naseckanim peršunovim lišćem i dodajte lovor.
- Ponovite ređanje sastojaka sve dok ne utrošite sve sastojke, i završite sa kupusom.
- Posolite i pobiberite po ukusu, pospite peršunov list i prelijte na kraju sve sa 2 dl paradajza.
- Odozgo stavite krompir i poklopite posudu.
- Poklopljenu posudu stavite u rernu na 180 0C i ostavite dva sata.
- Nakon toga izvadite posudu iz rerne, otklopite je, i vratite kupus u rernu da ga tek malo zapečete (15-tak minuta).
- Kupus služite uz kiselu pavlaku.