Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Profi pizza

Verovatno ne postoji nijedno veće mesto u Vojvodini bez picerije. Jednostavno, kao i ceo svet, zavoleli smo ovaj italijanski specijaltet. Tajna dobre pice je u testu, i mi vam je otkrivamo. Sjajno je što jufke testa mogu da stoje u frižideru i po 4–5 dana. Jedino je važno da s pripremom testa počnete najmanje 24 sata pre pečenja. Mora tako.

 

Sastojci:

  • 1 kg brašna, tip 400 meko
  • 6 dl vode
  • 30 g soli
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 10 grama kvasca (četvrtina kvasca)
  • Malo oštrog brašna

 

Priprema: 

U brašno sipajte mlaku vodu i sve dobro umesite. Mešanje treba da traje dugo, nekih 10 do 12 minuta. Na to sipajte maslinovo ulje i mesite još deset minuta. Potom, na izmrvljen kvasac sipajte kašiku-dve vode i promešajte da se kvasac rastopi. Sipajte ga u testo i mešajte još deset minuta. Tek tada dodajte 30 grama soli i nastavite da mešate narednih desetak minuta. So se dodaje na kraju, da ne bi ubila kvasac koji je već počeo da radi.

Gotovo testo prelijte s malo maslinovog ulja. Ono treba da se rasporedi svud oko testa, ne samo odozgo. Stavite ga u neku posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite u frižider na 12 sati. Posle toga ga premesite i otkidajte jufke veličine šake. Ponovo svaku premažite s malo ulja, stavite na pobrašnjenju tacnu, prekrijte folijom i vratite u frižider na još 12 sati.

Nakon toga testo je spremno za pečenje. Plitku tepsiju pospite oštrim brašnom i u nju stavite testo. Tu, u tepsiji, lagano ga, prstima obe šake, blago širite uz povremno okretanje. Formirajte picu i nemojte brinuti što će rubovi ostati malo deblji, to je zato što niste koristili oklagiju.

Na testo stavite samleven pelat, kom ste po ukusu dodali malo maslivnovog ulja i bosiljka u prahu. Na to ide malo rendanog ovčijeg pekorino sira, ili nekog drugog koji volite, malo iskidane mocarele i svež list bosiljka. Potom po svemu nakapajte malo maslinovog ulja. Picu pecite u rerni na najjačoj temperaturi, ako je to 300 stepeni, oko sedam minuta, a ako imate rernu s maksimalnom temperaturom od 250 stepeni, onda dva‒tri minuta duže. Mnogi na margaritu nakon pečenja vole da nabace rukolu. Sve je stvar ukusa.

Naravno, ovo sjajno testo može jednako dobro da posluži i za neku drugu picu. Na njega možete ređati salamu, masline, šunku, jaje, paradajz… šta volite ili šta nađete u kući.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli