Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Namaz od patlidžana

Ako na pijaci zatražite patlidžan, neko od prodavaca će vam verovatno reći da ga nema, jer on više „nije u modi″. Nažalost. Ova zdrava i izdašna namirnica nekako je pala u drugi plan, a domaćice je najčešće koriste da prilikom pravljenja ajvara ubace neki komad „da da masu“. Patlidžan je, međutim, i dalje sjajna namirnica, koja može da se priprema na mnogo načina, a jedan od njih je i recept koji vam danas predstavljamo.

 

Sastojci:

  • 2 mlada patlidžana
  • 2 uvrh pune kašičice ajvara
  • 4 mala čena belog luka
  • ½ limuna
  • Maslinovo ulje, so, biber

 

Priprema:

Patlidžan ispecite na ploči ili u rerni i kada se prohladi, prepolovite ga, kašikom odstranite semenke ako ih ima, a mesnati sadržaj viljuškom sastružite. Ukoliko je potrebno, dodatno ga usitnite nožem, ali bez korišćenja blendera. Tako usitnjenom patlidžanu dodajte ajvar, sitno iseckan beli luk, sok limuna, maslinovo ulje i začinite solju i biberom.
Ostavite da odstoji, pa probajte i procenite da li treba dodati nešto od sastojaka, pre svega so, beli luk ili biber.
Servirajte namaz na prepečenom hlebu na koji ste natrljali beli luk.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...