Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Zapečena sarma

Kakav napisati uvod o sarmi? Jelu koje označava godišnje doba bolje nego bilo koji meteo izveštaj, jer, kaže se da zima počinje onda kada punjene paprike zameni sarma. Naravno, svako domaćinstvo ima svoj recept za izvrsnu sarmu tako da ovaj smatrajte samo dodatkom paleti sjajnih mogućnosti za pripremu ovog tradicionalnog jela. Za razliku od klasičnog kuvanja na šporetu ova sarma se priprema u rerni i u nju ne ide zaprška. Zato je malo lakša, ali joj specijalnu notu, umesto zaprške daju suva rebra. Duga je zima, nadamo se da ćete probati.

 

Satojci:

  • 1 veča glavica kiselog kupusa
  • 750 grama mlevenog mesa (pola svinjetine, pola junećeg ili kako volite)
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 100 grama duguljastog pirinča
  • 100 grama sitno seckane svinjske pečenice
  • 150 grama dimljene suve slanine
  • 3-4 suva rebra
  • 700 gr suvih svinjskih rebara ili suvog mesa
  • 3 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

 

Priprema:

U sud za dinstanje ubacite meso, na kockice sitno seckani crni i beli luk i dinstajte uz mešanje na laganoj vatri dok meso ne pusti vodu, a luk omekša. Dok to traje operite pirinač i nalijte trostrukom količinom vode pa stavite da se kuva. Kad provri uz povremeno mešanje neka na laganoj vatri vri desetak minuta.

Ocedite pirinač i dodajte u meso i luk pa dobro promešajte. Onda dodajte, so, biber, alevu papriku i šećer. Sve dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se zajedno dinsta još desetak minuta. Onda dodajte na sitne kockice naseckanu dimljenu svinjsku pečenicu i promešajte.

Za to vreme listove kupusa, pogotovo one prve, najveće presecite na pola, uklonite središnju žilu i biće spremni za uvijanje. Kada smesa bude gotova, probajte je i po potrebi dodajte ono što procenite da fali, najčešće su to so ili biber. Što se aleve paprike tiče morate sami da procenite da li je boja smese zadovoljavajuća, a ako nije dodajte i nje još malo. Listove bliže sredini glavice ne morate seći jer će tako sve sarme biti približno iste.

Pripremljenom masom punite listove tako što ćete kašiku smese staviti na početak lista, krenuti da ga savijate, pa levu i desnu stranu savijte na unutra i uvijte sarmu do kraja. Ređajte sarme u vatrostalnu ili zemljanu činiju jednu kraj druge tako da ne mogu da se raspadnu. Između njih, tu i tamo, stavite po neko parče slanine, a rasporedite i po neko dimljeno svinjsko rebro.

Kada završite, sipajte vode do polovine sarmi, pokolopite sud pokolopcem ili alu folijom i stavite u rernu koju ste prethodno ugrejali na 180 stepeni da se lagano krčka jedno četrdesetak minuta.Nakon toga otklopite sarmu i pojačajte rernu na 200 pa tako pecite još pola sata. Proverite povremeno da li je sva voda isparila pa po potrebe dodajte malo, obavezno vrele vode.
Kada gornji delovi počnu da rumene, sarma je gotova.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli