Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Biskvit s jabukama

Recepti: Biskvit s jabukama

Ako mislite da u današnje vreme na internetu možete da pronađete bilo koji recept, grdno se varate. Postoje oni najbolji, lokalni, porodični, o kojima internet može samo da sanja. Jedan od njih je i ovaj biskvit s jabukama. Poslastica koja opravdava izreku „da sva čula uživaju“, ona za koju, kad je napravite, najverovatnije niko neće moći da kaže da ju je već probao. Ovo je recept koji se ne deli. Osim posle 107 meseci druženja.

 

Sastojci za testo:

  • 3 žumanceta
  • 90 g šećera
  • 90 g brašna
  • 3 belanceta
  • ½ kesice vanil-šećera

 

Nadev:

  • 400 g jabuka
  • 2 kafene kašičice šećera
  • 1 kafena kašičica vanil-šećera
  • 40 g putera

 

Ukras:

  • 200 g jabuka
  • 30 g putera
  • 50 g šećera
  • 1 kafena kašičica vanil-šećera

 

Priprema nadeva i ukrasa:

Jabuke očistite i isecite na tanke ploče. U tiganju istopite puter, stavite jabuke, sipajte šećer i vanil-šećer i mešajte dok se jabuke ne zagreju i ne oblože puterom. Isto to uradite i sa jabukama predviđenim za ukrašavanje. Ostavite da se hlade.

Priprema biskvita:

Biskvit se pravi tako što pre početka pripreme odvojite žumanca. Belanca umutite u čvrst šne sa nekoliko kašika šećera koje ste uzeli od 90 grama predviđenih za testo. U drugom sudu umutite žumanca, vanil-šećer i preostali šećer, sve dok ne dobijete gotovo belu smesu. U nju tada pažljivo dodajte šne od belanaca i prosejno brašno. Sve polako spojte i dobijenu homogenu masu podelite na tri dela. Prvi deo sipajte u tepsiju prečnika 22 cm koju ste prethodno premazali puterom i posuli kristal šećerom. Zatim poređajte polovinu jabuka predviđenih za nadev, stavite sloj testa, zatim preostale jabuke i na kraju opet testo. Biskvit pecite u rerni prethodno ugrejanoj na 180 stepeni, 30 minuta.

Pošto se ispeče, kolač ukrasite kriškama jabuka prethodno proprženim i preko njih prelijte preostali puter.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...