Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Dinastija torta

Kažu da je ova torta nastala sredinom osamdesetih, kao jugoslovenski odgovor na megapopularnu američku TV seriju istog imena. Poslastičarski odgovor na glamuroznu sagu o Blejku Karingtonu i njegovoj porodici bio je ova, ništa manje glamurozna torta, koja je vrlo brzo postala deo obaveznog programa na svim važnijim svečanostima od Vardara do Triglava. Nikada nećemo saznati da li je sve ovo samo urbana legenda, ali sreća je što su producenti ove serije u poslednjem trenutku promenili ime serije iz „Nafta” u „Dinastija”, jer bi u suprotnom verovatno ostali bez ove vrhunske poslastice. Dobro došli u klub ljubitelja Dinastije!

 

Sastojci za kore:

  • 15 belanaca
  • 450 g šećera
  • 150 g seckanih oraha
  • 3 kašike brašna

 

Sastojci za fil:

  • 15 žumanaca
  • 7,5 dl mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 9 kašika šećera
  • 200 g putera
  • 18 kašika šećera
  • 6 vanil-šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 šlaga

 

Priprema kora:

Za pravu, vrhunsku Dinastiju, morate ispeći tri kore. One se peku na poleđini velikog pleha koji ste dobili uz rernu. Na pleh stavite masni papir za pečenje i malko ga dodatno nauljite. Koru pravite jednu po jednu, što znači da tri puta mutite po pet belanaca – mutite ih dok ne dobijete čvrst šne, zatim postepeno dodajte 150 grama šećera i tek na kraju 50 grama seckanih oraha i jednu kašiku brašna. Biće to dosta gusto, tako da neće kliziti sa obrnutog pleha, nemojte brinuti. Svaka kora se peče 45 minuta na 150 stepeni, a sa pleha ih skinite čim budu pečene. Sledeću stavite  tek kad se pleh malo ohladi.

 

Priprema fila:

Skuvajte tri kesice pudinga od vanile sa 9 kašika šećera, u 7,5 dl mleka. Ostavite da se ohladi i stvrdne.

Za to vreme umutite 200 grama putera sa 18 kašika šećera i kad se to spoji, dodajte, jedno po jedno, 15 žumanaca, pa mutite i dalje dok ne dobijete lepu, glatku smesu. Dobijenu smesu dodajte ohlađenom pudingu i spojte ih mikserom na najmanjoj brzini. Tako dobijen fil podelite u dva dela. U prvu polovinu umešajte 6 kesica vanil-šećera, a u drugu 100 grama otopljene čokalade za kuvanje.

Koru stavite na tacnu za serviranje, pa namažite sloj žutog fila, zatim sloj braon fila, pa sledeću koru. Na isti način premažite i nju, pa stavite treću, poslednju koru, apreko nje 2 šlaga ili šne od 4 belanaca (16 kašika šećera).

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...