Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Keks sa višnjama

Ako spadate u one koji čaj ne piju samo kad su bolesni, sigurni smo da će vam u tom malom zimskom ritualu prijati i izvrsni domaći keksi čiji vam recept nudimo u ovom broju. Vanila i suve višnje daju mu specifičnu aromu kakvu, najvereovatnije, još nikada niste sreli. Zato, mikser u ruke!

 

Sastojci:

  • 225 g neslanog margarina ili putera
  • 200 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 1/2 ekstrakta vanilije
  • 350 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 175 g kandiranih ili suvih višanja

(ili, ako više volite kandiranu limunovu ili narandžinu koru, ili suve brusnice, ili suvo grožđe, ili bilo šta što ima malo kiseline, a vi taj ukus volite. Naravno, možete i izmešati sastojke u okviru 175 grama)

 

Priprema

  1. Umutiti šećer i margarin, pa zatim dodati ekstrakt vanilije i jaje i sve dobro sjediniti.
  2. Brašno prosejati s praškom za pecivo i dodati so, pa dodati u mešavinu s margarinom. Dodati seckane višnje i promešati.
  3. Podeliti masu na tri dela. Svaku trećinu staviti na voštani papir. Izravnati i oblikovati testo u pravougaonik dužine 18 cm, zatim oblikovati u valjak, zatvoriti papir sa svih strana, pritisnuti testo po površini, kako bi valjak dobio blagi izgled pravougaonika, pa staviti u frižider 3 sata (a može i preko cele noći ili čak do 3 dana. Takođe se mogu zamrznuti tokom mesec dana, a u tom slučaju pre sečenja testo treba nekih 15-20 min da bude na sobnoj temperaturi)

Koristeći tanki naoštreni nož, seći testo na parčiće debljine 5 mm i ređati ih u pleh s papirom za pečenje, praveći razmak od 5 cm između njih. Peći 10 min ili dok ne porumene.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli