Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Majkina torta

Kažu da nema torte koja se svima sviđa. Moguće. Ali svako ima tortu iz detinjstva, koju mu je baka pravila za rođendan, pa je zbog toga i najviše voli. Ova je jedna takva. Nije naširoko poznata, nema svoje specijalno ime, ali oni koji su je probali, po pravilu kažu – e ovo je prava torta. Vredi truda.

 

Sastojci za patišpanj:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 7 ravnih kašika brašna (T 400 meko)
  • 100 grama mlevenih oraha

 

Patišpanj

Mikserom na najvećoj brzini umutite belanca. Kad pobele i postanu gusta, postepeno dosipajte šećer, a kad posatnu potpuno čvrsta, dodajte žumanca i mutite još koji minut dok ne dobijete ujednačenu boju. Smanjite brzinu miksera na minimum, pa postepeno dodajte orahe i brašno.

U namazan i brašnom posut kalup promera 25 cm sipajte dobijenu smesu i stavite u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Patišpanj tako pecite samo pet minuta, a onda smanjite na 180 stepeni i pecite dok ne požuti, potom smanjite na 150 stepeni i pecite još oko pola sata. Za sve vreme pečenja ne smete otvarati rernu. Samo gledajte kroz staklo.

 

Sastojci za  fil:

  • 1 šolja (za mleko) šećera
  • 0,5 litara mleka
  •  3 štangle tvrde čokolade od 200 grama
  • 5 kašika brašna (T 400 meko)
  • Kora jednog limuna
  • 2 kesice vanil-šećera
  • 300 grama mlevenih oraha
  • Sok jednog limuna

 

Priprema:

Šećer stavite u suvu posudu i na tihoj vatri, uz stalno mešanje, počnite da ga topite. Kad postane tečan i žut, prelijte ga mlekom i ubacite izlomljenu čokoladu. Pojačajte vatru i kuvajte sve dok ne počne da se zgušnjava. U maloj posudi posebno umutite brašno i malo mleka. Treba da dobijete kašu. U nju ubacite narendanu limunovu koru (rendanu na deo koji samo grebe ili na najsitnije rende) i sok od tog limuna. Dodajte i vanil-šećer, spojte, pa to preručite u mleko koje ste skinuli s vatre i koje je prestalo da ključa. Promešajte pa vratite na ringlu da provri i stalno mešajte. Kad provri, ubacite orahe i probajte ukus. Ako volite slađe, dodajte šećera, može čak i pola šolje. Ostavite fil da se malo prohladi. Patišpanj isecite velikim nožem po horizontali tako da dobijete tri podjednaka dela, fil podelite na dva dela i ravnomerno ga nanesite na donji i srednji patišpanj.

 

Sastojci za šne:

  • 6 belanaca
  • 24 kašike šećera
  • 3 štangle tvrde čokolade od 200 grama

 

Priprema:

Šest Belanca umutite mikserom na najslabijoj brzini i kad počnu da bele, pojačajte brzinu miksera. Kad belance bude gusto,  postepenododajte šećer, kašiku po kašiku, i mutite čak četrdeset minuta. Umućen šne nanesite na tortu i odozgo i sa strane.

Čokoladni preliv pravite tako što izlomljenoj čokoladi, u sudu za topljenje, dodate tri kašike vode i tri kašike kristal-šećera i sve to stavite da provri. Kad se malo zgusne, skinite s vatre, ostavite da se malo prohladi i kašičicom pravite čokoadnu mrežu ili tufne, kako vam je lepše.

Mi smo pravili manju tortu, tako da patišpanj nismo sekli dva puta, već samo jednom, i tu namazali sav fil.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...