Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Šapice

Ovo je jedan od onih kolača koji stajanjem postaju sve bolji. Zato se nemojte libiti da u ovim toplim danaima, kada posle ručka uglavnom jedete voće, napravite i jednu turu šapica – neće se baciti. Naprotiv. Uvaljajte ih u prah šećer i vanilu i stavite na neko prolazno mesto u kući, videćete da će malo ko od ukućana ili gostiju proći, a da mu ruka ne krene ka ovom tradicionalnom kolaču. I, proverite da li imate male limene modle, neopodne za pravljenje ove poslastice.

Sastojci:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 180 g masti
  • 200 g šećera
  • 2 cela jajeta
  • 360 g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • Prah šećer
  • 1 vanilin šećer

Priprema: U sud za pripremu stavite orahe, mast, šećer, jaja i prašak za pecivo, pa mikserom sve umutite. Kada dobijete ujednačenu masu, postepeno dodajite brašno.  Dobijenu masu stavljajte u modlice koje ste prethodno pouljili i posuli brašnom. Pecite u rerni koju ste ugrejai na 200 stepeni, a kada stavite šapice, smanjite na 180 i pecite dok ne požute. Kada budu gotove, vadite ih tako što ćete modlicom lupiti o dasku i – šapica će ispasti. Dok su tople, pospite ih prah šećerom u koji ste sipali vanilin šećer.

Ako pečete više tura, nije potrebno modle ponovo mazati uljem i posipati brašnom.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...