Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Šne pita s jabukama

Kada bi pregledali recepte od prvog broja Vojvođanskog magazina, na desnoj, slatkoj strani sigurno bi najčešće nailazili na kolače s jabukama. Jednostavno, jabuke su dobitna kombinacija za sve sladokusce. Tako je i sa ovim receptom. Ne možete pogrešiti.

Sastojci za testo:

  • 250 g mekog brašna, tip 400
  • 60 g prah-šećera
  • 2 kafene kašičice slatke pavlake
  • 1 moka kašičica praška za pecivo
  • 125 g putera ili 80 g masti
  • 1 celo jaje i jedno žumance
  • 1 vanil-šećer
  • Prstohvat soli
  • Narendana kora pola limuna

 

Sastojci za fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 2 supene kašike sitne prezle
  • Sok od pola limuna
  • 80 g šećera
  • 1 kafena kašičica cimeta

 

Sastojci za šne:

  • 150 g šećera
  • 4 belanca

 

Priprema 25 minuta, pečenje 35 minuta

 

Priprema:

  1. Oljuštite jabuke, izrendajte ih na krupno i pospite cimetom i sokom od limuna. Ostavite ih na stranu dok pripremate testo.
  2. Prosejano brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte u to prah-šećer, vanil-šećer, so i umešajte omekšali puter ili mast. Testo će postati grudvičasto. Tada dodajte jaja i slatku pavlaku, pa dobro izradite testo (mikserom ili ručno) da bude glatko. Oblikujte ga u kuglu i prekrijte krpom.
  3. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pripremite tepsiju veličine 24×33 cm.
  4. Stavite testo na papir za pečenje, prekrijte ga još jednim papirom da vam se ne bi lepilo za oklagiju, i razvaljajte ga do veličine tepsije. Pomoću donjeg papira stavite ga u tepsiju (zajedno sa papirom).
  5. Iz rendanih jabuka šakama dobro iscedite sok i ravnomerno ih rasporedite preko testa.
  6. Testo stavite u zagrejanu rernu i pecite 25 minuta.
  7. Dok se testo peče, umutite belanca u čvrst šne, postepno dodavajući šećer.
  8. Izvadite iz rerne testo s jabukama i prekrijte ga šneom te vratite i pecite još deset minuta na 150 do 160 stepeni, zavisno od rerne, to jest dok belance ne počne da dobija zlatkastu boju.
  9. Sačekajte da se koač ohladi, pa ga vlažnim nožem isecite na kocke.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli