Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sremački podvarak

Sremački podvarak

Podvarak, baš kao i sva balkanska jela, ima bezbroj varijacija. Ova je pomalo neuobičajena, jer nema suve slanine, mesa niti kobasica, što su najčešći sastojci podvarka. To mu, međutim, „otvara sva vrata“, te perfektno ide uz najraznovrsnija pečenja, a jednako je dobar i kad se jede sam. Nisu retki ni oni koji ga vole hladnog… Ovaj recept ima još jednu veliku prednost – lako se i relativno brzo sprema.

 

Sastojci:

  • glavica kiselog kupusa od oko 1,5 kg
  • 4 velike glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • So, biber, aleva paprika

 

Priprema:

Kupusu odstranite koren i isecite ga na rezance debljine prsta, pa stavite u posudu u kojoj ćete ga pripremati. Ta posuda treba da ima pokolpac i treba da bude takva da se nakon rerne može koristiti i na ringli. U kupus odmah dodajte sitno naseckane crni i beli luk, promešajte da se sve lepo spoji, poklopite i stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Narednih otprilike sat vremena, uz povremeno mešanje, dinstajte kupus na ovaj način. On će omekšati, i pustiti vodu. Nakon sat vremena, kad kupus bude potpuno mek,  pripremu podvarka nastavite na ringli. Pre nego što uključite ringlu, u kupus stavite punu kašiku masti. Zatim ga upržavajte na laganoj vatri dok dobro ne požuti. Tada probajte i procenite da li je potrebno da posolite podvarak ili je sam po sebi dovojno slan, što zavisi od kupusa. Nakon toga dodajte malo bibera i aleve paprike (nema mere, dodaje se po ukusu). Vratite na laganu vatru i dinstajte još nekoliko minuta da se sve arome lepo spoje, a aleva paprika ne izgori. Podvarak služite topao, a ono što ne pojedete stavite u frižider i zagrejte pred neki naredni ručak. Može dugo da stoji, a ne gubi na kvalitetu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...