Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Guljaš čarda, Palić – Egzotika na severu

Četiri zvezdice, sala za 400 ljudi, jedanaest soba za izdavanje, zoološki vrt, farma nojeva i mangulica, jezero za pecanje i kupanje, teren za odbojku i najneobičnija kuhinja u ovom delu Evrope. Treba li još nešto?

 

Kada je pre dve decenije počeo da uzgaja nojeve na svojoj farmi, ili bolje reći salašu, Peter Guljaš je bio pravi hit u tadašnjoj državi, kao jedini odgajivač ove egzotične vrste ptica. Farma nojeva Petera Guljaša bila je tema domaćih, ali i stranih novina, a po nekima od njih, tada je to bila jedinstvena farma u ovom delu Evrope.

Peter Guljaš je nojevo meso ponudio na tržištu u vidu sedam industrijskih prerađevina, a da bi ponuda bila potpuna, na pomenutom salašu je otvorio restoran i nazvao ga – „Guljaš čarda”.

guljas1„Guljaš čarda” je vremenom postala rado posećena destinacija gostiju sa svih strana, čemu su, naravno, najviše doprineli jelovnik i usluga, ali i lokacija, jer se ovaj ugostiteljski objekat nalazi na putu od Palića ka granici sa Mađarskom, pored Ludoškog jezera, tik do petlje „sever” autoputa Subotica – Novi Sad.

Osim što je nadaleko čuvena po svom specifičnom jelovniku gde možete naručiti obrok od nojevine ili kajganu za šest osoba od jajeta ove australijske ptice, čarda je postala poznata i po sopstvenom zoološkom vrtu. Stanovnici mini zoo vrta su noj, muflon, jelen lopatar, divlja svinja, magarci, bivo i više vrsta ptica.

Peter Guljaš, nošen duhom pravog poljoprivrednog preduzetnika i ugostitelja, 2004. godine formirao je Udruženje odgajivača mangulica, autohtone, a egzotične vrste svinja, koja se u matičnom podneblju našla gotovo pred izumiranjem. Danas mnogi znaju za mangulice i za njihov pozitivan holesterol, ali pre šest godina, kada je bio pionir u ovom poslu, Peter je morao da se potrudi i osvoji tržište.

guljas3– Čistu rasu doneo sam iz Mađarske, a sada imam bele, crvene, lasaste i subotičke mangulice. Moram da pomenem da mi u ovom poslu pomažu i strušnjaci dr Vasa Isakov i profesor Mihalj Sečei, kao i dr Vuk Florijan, kardiolog. Njihova savetodavna uloga je nezamenljiva u pripremi mesa mangulice – kaže Peter Guljaš.

Na farmi ima više od 500 mangulica, od čega je 130–140 krmača. Peter proizvodi dvadesetak proizvoda od ove svinje, i oni se mogu, osim u „Guljaš čardi” kupiti i u mesarama i prodavnicama Subotice, Novog Sada …

Peter Guljaš, što je svakako kuriozitet, na svoju zemlju ne baca veštačko đubrivo i herbicide, tako da pored svega, proizvodi i takozvanu „zdravu hranu” i „biohranu”, bez konzervansa i ostale hemije.

U „Guljaš čardi” se zdravo i dobro jede. Kuhinja je nadaleko čuvena, ne samo zbog egzotičnih jela od noja, šnicli od mangulica, povrća bez herbicida, već i po neodoljivom gulašu i drugim specijalitetima mađarske kuhinje, kao i jelima od divljači ili ribe, rečne ili morske. Peter Guljaš se postarao da zadovolji i goste koji više vole mediteransku, od vojvođanske kuhinje, pa se za potrebe „Guljaš čarde”  doprema sveža morska riba. Za one koji vole ravničarsku kuhinju, tu su škembići, ovčiji paprikaš sa kupusom, segedinska ragu čorba… Sredom i petkom svratite na jagnjetinu sa ražnja, junetinu ispod sača i pasulj u zemljanom loncu.

guljas4– Kao dete sam imao zdravstvenih problema, doktor mi je rekao da se mogu hraniti i piletinom i svinjetinom i ribom i drugom hranom. Jedino na čemu je insistirao je da ta hrana bude prirodna. To se nekako uklapalo i u način života moga oca, koji nas je učio da treba jesti sve, a ipak je to bilo vreme kada se hemija u ishrani koristila mnogo manje. Takav način ishrane sam prihvatio i od toga napravio posao, zadovoljstvo i način života. Naravno, u tome su mi pomogli i sajmovi i predavanja na koja redovno odlazim, i gde stalno naučim nešto novo, posebno kada je u pitanju oblast zdrave hrane – kaže Peter Guljaš.

Ovaj neobični ugostiteljski objekat, koji nosi četiri zvezdice, je vremenom postao nezaobilazni deo turističkih tura na severu, koje organizuju agencije iz Srbije ali i iz susedne Mađarske. „Guljaš čarda” ima dve sale. Veća može da primi 400 gostiju, dok je manja predviđena za sastanke. Leti radi velika terasa. Ovaj ugostiteljski objekat ima i jedanaest soba za izdavanje, teren za odbojku, kao i sopstveno jezero, za pecanje i kupanje.

 

tekst: Velimir Kostadinov
Foto: Atila Kovač

Možda vam se svidi...

Dobrodošli