Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Domaća supa s knedlama

Recepti: Domaća supa s knedlama

Mnoga jela pored svog naziva imaju različite prefikse. To mogu biti imena autora recepta ili pak geografske odrednice, a samo poneka, probrana jela, imaju pravo naodrednicu – „domaća“. Supa je svakako jedno od tih jela. Takva intima u osnovi znači dve stvari. Prvo je da se pravi redovno, bar jednom nedeljno, tokom celog života, i drugo – da postoji nešto specijalno, domaće, što je razlikuje od svih drugih. Zato je i ovaj recept samo jedna od varijacija na temu supe. Žuta i bistra, sa najfinijom mekoćom i slasti piletine, ova supa ne može da razočara čak ni one koji imaju „svoju domaću supu“. A pravi se više nego lako.

 

Sastojci:

  • Sitnež jednog celog pileta (sve osim džigerice,  bataka, karabataka i belog mesa)
  • 2 srednja korena peršuna
  • 3 srednje šargarepe
  • 1 paštrnak
  • ½ malog celera
  • 1 zelena paprika „šilja“
  • 1 crni luk
  • 1 čen neočišćenog belog luka
  • 15-ak zrna crnog bibera
  • Mali list lovora
  • Prstohvat kima
  • Prstohvat šećera
  • Veza peršunovog lista
  • So, biljni začin

 

Priprema:

U lonac od šest litara sipajte hladnu vodu i stavite sve satojke, osim soli i vegete. Prvo ubacite meso, zatim očišćeno i oprano povrće, s tim što peršunov list stavljatena kraju, tako da ostane gore. Važno je napomenuti da crnom luku treba da odstranite samo prvu ljusku, a ostale ostavljate. Uključite ringlu na najjače i sačekajte da supa provri. Pre nego što se to desi, počeće da se stvara pena, koju treba pažljivo da odstranite. Kad provri, smanjite jačinu ringle toliko da supa vri tek malo, kako bi stare domaćice rekle – da šapuće. Tako lagano kuvajte supu sat vremena i tek onda dodajte jednu supenu kašiku biljnog začina, nekada univerzalno zvanog vegeta, i kafenu kašičicu soli. Dodajte i vruće vode onoliko koliko je izvrilo do tada, pustite da se kuva desetak minuta i probajte ukus (dotle će već cela kuća mirisati na divnu domaću supu). Ako niste zadovoljni ukusom, dodajte još malo soli ili začina i proverite da li je meso kuvano. Najbolje je to uraditi na batačićima od krila, pošto su oni najdeblji, ili na želucima, ako uspete da ih nahvatate. Ako je meso kuvano i supa je gotova. Neposredno pre zakuvavanja knedli, ili testa,  treba je procediti, a meso i povrće poslužite na posebnom tanjiru (može i uz paradajz sos).

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli