Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolač od limuna

Ako kod kuglofa više volite belo nego braon, a miris limuna smatrate zavodljivim, onda je ovo kolač za vas. Pravi se jednostavno, a nije česta poslastica, pa ćete od prijatelja koji dođu kod vas na čaj dobiti brdo komplimenata. Naravno, ako već nisu isprobali naš recept. U svakom slučaju, pred vama je poslastica za duga zimska popodneva, u kojima biste rado pojeli nešto slatko i mirišljavo.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 140 g putera
  • 280 g šećera u prahu
  • 270 g mekog brašna tip 400
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl mleka
  • 3 vanil-šećera
  • 1 limun

Priprema: Četiri belanceta umutite s polovinom šećera u prahu i ostavite na stranu. U drugoj posudi umutite četiri žumanceta s drugom polovinom šećera u prahu, sve dok ne postanu penasta. Zatim dodajte omekšao puter i mutite dok ne dobijete homogenu masu. Kada se to dogodi, naizmenično dosipajte brašno i mleko, a kada sve potrošite, u masu dodajte i prašak za pecivo, isceđen limunov sok i narendanu koru celog limuna.

Sjedinite dve mase tako što ćete umućena belanca presuti u posudu sa žumancima i lagano ih varjačom umešati da šne ne bi splasnuo.

Kalup u kom će se kolač peći (zapremine 1,5 l) namažite margarinom ili puterom, pospite brašnom i sipajte masu, pa pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 175 stepeni, 45 do 50 minuta. Gotov kolač prelijte prah-šećerom. Pre pečenja, na samom kraju, ukoliko volite, u masu možete umešati i malo suvog grožđa.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli